Održan prvi muzički edukativni forum M.J.U.Z.A.

U Alternativnom centru Doma mladih i iMTM Sarajevo u utorak 6.12. održan je prvi specijalizirani edukativni forum na temu "Budućnost mladih u području muzike, teatra, muzičkog biznisa i srodnih oblasti: Perspektive i rješenja".

Studentima, srednjoškolcima ali i njihovim roditeljima, kroz višesatni program obratiti su se istaknuti djelatnici, profesori i muzičari iz muzičke i umjetničke branše, okupljeni oko projekta M.J.U.Z.A - Muzička Javna Ustanova Za ARTikulaciju, koja će u budućnosti intenzivno raditi na razvoju muzičkog biznisa i edukacije mladih.

Među panelistima koji su govorili o muzičkom biznisu te perspektivi mladih budućih muzičkih radnika i biznismena, novim medijima, DJ-ing profesiji, glumi, režiji, muzičkom teatru, produkciji, marketingu, PR-u, uredništvu na RTV, AI, izdavaštvu i zaštiti autorskih prava, obratili su se: Damir Petrinić, direktor KJP Skenderije, Jasmin Ferović Fera, direktor Muzičke produkcije BHRT, dr. Amila Ramović, profesorica i muzikologinja, Alma Ferović Fazlić, muzička pedagoginja, Riad Ljutović, režiser i glumac, dr. Dino Rešidbegović, profesor i kompozitor, Emir Haljković, direktor stručne službe Fonogram, Almir Ajanović, direktor stručne službe AIS - Asocijacije izvođača i svirača, Emir Fočo, event manager, promotor i producent, Momo Lađević, inžinjer zvuka, Tarik Ramić, producent Muzičke produkcije BHRT-a i Denial Ramić aka Denro, Muzički producent i DJ.

U okviru muzičkog dijela nastupili su student i mentora iMTM-a Sarajevo mežu kojima su gitaristi Faruk Kadić i Esma Hodžić u klasi Emira Juge, Omer Fočo, basgitaristi Ahmed Sujoldžić u klasi Almira Nezića, vokalne solistice Lali Ostojić i Kira Abdagić, Emana i Lemia Šehić u klasi Ajsele Zoronjić, kao i mentorice iMTM-a Ajsela Zoronjić, Irma Mulić i vokalna solistica Sara Vojilčić.

Upriličena je i live prezentacija elektronskih muzičkih uradaka u okviru projekta NEO Producenti gdje su se predstavili Adna Mahić, Zils, Nijan i Tin Marjanović, a u sklopu večeri je održana i specijalizirana "All in One" radionica moderne muzičke produkcije koju je vodio Denial Ramić - Denro.

Ideja projekta M.J.U.Z.A je da u narednim godinama kontinuirano radi na inovacijama u muzičkoj i biznis edukaciji mladih, kroz saradnju neovisne edukativne i produkcijske platforme iMTM Sarajevo i Doma Mladih Skenderija. Ulaz na predstojeći edukativni forum je besplatan.