Dan Mediterana obilježava se i u BiH!

Dan Mediterana, dan za priznavanje našeg zajedničkog identiteta i zajedničkog naslijedja. U čast ovog Fondacija Anna Lindh bira brojne organizacije svake godine ugostiti muzičke nastupe u zajednici istovremeno u 42 mediteranske zemlje. Uzbuđeni smo što smo dio toga!
Ove godine naša muzika prevazilazi samo nastup; to je iskreni izraz jedinstva i istinski pokušaj povezivanja ljudi kroz univerzalni jezik muzike. Naša muzika će premostiti naš bol i tugu, šireći zvukove solidarnosti.

Države članice „Barcelona procesa: Unija za Mediteran” proglasile su 28. novembar „Danom Mediterana” – koji je posvećen zajedničkom identitetu, nasljeđu i ljubavi prema Mediteranu, a istovremeno jačanju veze između njegovih obala. Ovim povodom Fondacija Anna Lindh želi jačati kreiranje jedinstvenog momentuma za prihvatanje raznolikosti regija i promociju interkulturalne razmjene kroz finansiranje kulture i muzičkih programa, koji će se u istom danu izvoditi u 42 euro-mediteranske zemlje.

Ove godine Dan Mediterana obilježava se i u Bosni i Hercegovini, koju će predstavljati iMTM Sarajevo sa muzičkim performansom "Nowadays", u izvedbi bh. umjetnika među kojima su: Melisa Hajrulahović Tomić, Ajsela Zoronjić, Irma Mulić, Sara Vojičić, Ana Marija Tomić, Enes Kozličić i Alma Ferović Fazlić, ujedno i muzička rediteljica koncerta te pijanista i dirigent Bakir Samardžić.

Posebno osmišljen muzički performans, koji će biti izveden 28.11. u 19:30 u Ateljeu Figure u Sarajevu, posvećen je obilježavanju Dana Mediterana. U svjetlu trenutnih okolnosti i stradanja u svijetu koncertom koji će biti svojevrstan umjetnički doprinos, pozvat će se na mir i toleranciju uz interaktivni element, koji će uključiti publiku kao aktivne učesnike.  Inicijativu za održavanje muzičkog performansa je podržala  i Općina Centar Sarajevo.

Na programu su izvedbe songova iz mjuzikla: Sound of Music, We Will Rock You, Company, Chicago, Oliver, Footloose, Caroline or Change, Miss Saigon, A beautiful game, Waitress, Jekyll and Hyde.

Performansi iMTM Kabarea često se bave društvenim pitanjima, uključujući teme vezane za različitost, diskriminaciju, siromaštvo, migracije, solidarnost, suživot i druge. Obrađujući navedene teme kroz izbor muzičkog repertoara, ovi nastupi promovišu jedinstvo, toleranciju i prihvatanje. 

Ulaz na performans je slobodan, a sadržaj koncerta će biti emitovan putem live stream linka, čime će ga biti moguće pratiti bilo gdje u svijetu -  https://vimeo.com/event/3912721

Uoči predstojećeg performansa Nowadays, kojim se obilježava Dan Mediterana, prisjetimo se društveno-odgovornog projekta iz 2021/2022. godine, video-animiranog koncerta "Mjuzikl novog svijeta", koji je u dramaturškom smislu govorio o tranzicijskom društvu, o ljudima koji su živjeli u socijalističkom sistemu i doživljavali zapad kao društvo sloboda, ostvarenja snova, kao društvo velikih mogućnosti i jednakih šansi. Cjelokupan video materijal projekta dostupan je na linku Mjuzikl novog


#SoundsOfSolidarity #MediterraneanDay #AnnaLindhFoundation