Predstava "Londonska priča" izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo

Photo: Darko Kovačević

U prepunom Pozorištu mladih u Sarajevu 13. i 14. novembra odigrane su premijera i repriza predstave „Londonska priča“, u režiji Riada Ljutovića i muzičkoj režiji Alme Ferović Fazlić, u produkciji neovisne platforme za edukaciju u izvođačkim umjetnostima iMTM Sarajevo.

Predstavom koja u svojoj dramatizaciji kroz univerzalnu priču govori o djeci danas, koja su sve više prepuštena lošem društvu i otuđenosti, a koja nosi dozu surove istine o životu nezaštićene i zloupotrebljavane djece na ulicama Londona u 19 stoljeću, željela se skrenuti pažnja na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja.

Radi navedenog među 545 posjetitelja a i izvođačima u dvije izvedene nekomercijalne predstave prisustvovao je veliki broj mališana iz osnovnih škola u Kantonu Sarajevo među kojima su: „Hasan Kikić“, „Katolički Školski Centar Mejtaš“, „Musa Ćazim Ćatić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Safvet beg Bašagić“, „Nafija Sarajlić“, „Mula Mustafa Bašeskija“, „Fatima Gunić“, „Isak Samokovlija“ te Osnovna muzička škola „Mladen Pozajić“ i Osnovna i muzička baletska škola „Novo Sarajevo“.

Kroz jednogodišnju edukaciju i rad na ovoj ansambl predstavi u oblasti muzički teatar, iškolovano je 14 djece uzrasta od 8-14 godina, koji su tumačili glavne uloge. Među njma su: Darjan Božinović, Nej Mehmedović, David Jurčević, Ahmed Nuhić, Dino Imran Mulahusić, Danis Hadžiselimović, Rejhan Bašić, Đula Nuhić, Nora Sardaro, Džaan Zec Filipović, Asja Čaluk, Elli Kalea Brutus, Erina Hrelja i Asja Rujanac.

Photo: Derviš Hadžimuhamedović

„Pored velikog broja djece kroz svih šest produkcija iMTM-a do danas, edukativni karakter podrazumijevao je saradnju sa profesionalnim glumcima, pjevačima i plesačima, ali i studentima Univerziteta u Sarajevu, među kojima su posebno alumniji Muzičke akademije u Sarajevu i Akademije scenskih umjetnosti“, kazala je muzička rediteljica predstave i producentica iMTM-a Alma Ferović Fazlić. Dodala je i da je od 2013. godine do danas preko stotinu studenata Univerziteta u Sarajevu uzelo učešće u navedenim produkcijama mjuzikla „Briljantin“, „Footloose“, „Prljavi ples“, „Annie“, „Flashdance“ i „Londonska priča“, koje su igrane na velikim scenama i u Hrvatskoj, čime je i pokrenuta scena muzičkog teatra u Bosni i Hercegovini.

Uz djecu, naslovne uloge igrali su: Aldin Tucić, Armin Omerović, Ana Marija Tomić, Irma Alimanović, Nedim Džinović, Haris Bidžan i Irma Mulić, kao i vokalni solisti Ajsela Zoronjić, Alen Hadžić i Sara Vojičić.

Dodatno, među 37 aktera na sceni su bili i učenici i učenice V razreda Odsjeka za klasični balet Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" iz Sarajeva, u klasi Samre Mlinar Mandić među kojima su: Esma Alagić, Allegra Bajrović, Dželila Bićević, Iris Biščević, Lamija Delalić, Emina Hadžikalfagić, Deniz Hodžić, Lamija Neretljaković, Hena Omerović, Amina Sivro, Aiša Šukalo i Hazim Ali Zulović.

Kreativni tim predstave čine i koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kostimografkinja Aleksandra Korizma, dirigent i korepetitor Bakir Samardžić, inspicijent Nihad Kapić i inžinjer zvuka Momčilo Lađević. Tokom devetomjesečne edukacije ansambl djece vodile su mentorica glume i scenskog pokreta Irma Alimanović i mentorice pjevanja Irma Mulić i Ajsela Zoronjić. Vizuelni identitet osmislila je Agencija Komitet.

Projekt su podržali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, omladinska organizacija Schüler Helfen Leben te Lino brend.

Naredne reprize predstave očekuju se tokom 2024. godine.