Premijera predstave "Londonska priča"

Neovisna platforma za edukaciju u izvođačkim umjetnostima iMTM Sarajevo najavljuje premijeru šeste pozorišne produkcije, kao završnog projekta škole muzičkog teatra 2022/2023. godine. Riječ je o muzičko-scenskom komadu za djecu naziva "Londonska priča", koji je dramaturški koncipiran prema motivima romana "Oliver Twist" engleskog romanopisca Čarlsa Dikensa. Premijera predstave zakazana je za 13.11. u 19:30 sati, a prva repriza 14.11. u 19:30 sati u Pozorišu mladih Sarajevo. Radnja predstave je smještena u London u 19. stoljeće i prati život djece na ulicama grada. Projekt je društveno-odgovornog karaktera i svojom tematikom skreće pažnju na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja.

„Kao i sa prethodnim projektima želja nam je bila školovati ansambl talentovane djece uzrasta od 8-14 godina, koji su po osnovu nekoliko audicija izabrani u podjelu. Istovremeno, radi tematike predstave željeli smo i da je pogleda što veći broj školaraca, radi čega prva igranja poklanjamo njima“, kazala je za iMTM muzička rediteljica predstave Alma Ferović Fazlić.

Pored Ferović-Fazlić kreativni tim predstave čine reditelj Riad Ljutović, koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kostimografkinja Aleksandra Korizma, dirigent i korepetitor Bakir Samardžić, inspicijent Nihad Kapić i inžinjer zvuka Momčilo Lađević. Tokom devetomjesečne edukacije ansambl djece vodile su mentorica glume i scenskog pokreta Irma Alimanović i mentorice pjevanja Irma Mulić i Ajsela Zoronjić. Vizuelni identitet osmislila je Agencija Komitet.

„Predstava je zamišljena tako da svojom univerzalnom pričom o siromašnom dječaku Oliveru skrene pažnju na današnju djecu, koja su sve više prepustena lošem društvu i otuđenosti. Kroz preplitanje različitih likova, koji se bore za svoj scenski prostor adaptacija teksta kroz komične elemente komunicira jezikom koji djeca razumiju, ali ipak nosi i dozu surove istine života, u kojem djeca ipak ostaju na ulici, nezaštićena i prepuštena sama sebi”, kazao je Riad Ljutović reditelj predstave.

Glumačku podjelu čine glumci Aldin Tucić, Armin Omerović, Ana Marija Tomić, Irma Alimanović, Nedim Džinović, Haris Bidžan i Irma Mulić, kao i pjevači Ajsela Zoronjić, Alen Hadžić i Sara Vojičić. Dječije uloge tumače: Darjan Božinović, Nej Mehmedović, David Jurčević, Ahmed Nuhić, Dino Imran Mulahusić, Danis Hadžiselimović, Rejhan Bašić, Đula Nuhić, Nora Sardaro, Džaan Zec Filipović, Asja Čaluk, Elli Kalea Brutus, Erina Hrelja i Asja Rujanac.

U predstavi učestvuju i učenici i učenice V razreda Odsjeka za klasični balet Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" iz Sarajeva, u klasi Samre Mlinar Mandić među kojima su: Esma Alagić, Allegra Bajrović, Dželila Bićević, Iris Biščević, Lamija Delalić, Emina Hadžikalfagić, Deniz Hodžić, Lamija Neretljaković, Hena Omerović, Amina Sivro, Aiša Šukalo i Hazim Ali Zulović.

Projekt su podržali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, omladinska organizacija Schüler Helfen Leben te Lino brend.