"Djeca u pokretu-Veći od života"

Novi projekt iMTM „Djeca u pokretu - Veći od života", realizirat će se putem medijske kampanje bazirane na muzičkom spotu za pjesmu „Lets Be Larger Than Life“, koju izvodi mladi četrnaestogodišnji pjevač Ali Skenderagić, pobjednik takmičenja za najbolji pop rock vokal na Međunarodnom festivalu dječije umjetnosti FEDU 2021. Autor muzike i teksta pjesme je bh. akademski kompozitor i muzički producent Adnan Mušanović, a autorski tim čine koreografkinja Samra Mlinar Mandić, direktor fotografije Alen Hadžić Morris, kostimograf i make up artist Aleksandra Korizma, glumica i profesorica scenskog pokreta Irma Alimanović te muzička rediteljica Alma Ferović.

U 2022. godini se navršava 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, dana koji je obilježio naše živote i ostavio neizbrisiv trag u našem postojanju. Nakon 30 godina, svjedokom smo novog razarujećeg rata u Ukrajini koji poprima globalne razmjere, a već godinama plamti vatra destrukcije na bliskom istoku. Svi ovi događaji za posljedicu imaju tektonske promjene u životima najranjivijih članova našeg društva, djeci. Rat u dječijem životu pravi najveće životne promjene koje mijenjaju njihov životni put i utiču na razvoj njih kao čovjeka. Mijenja svjetonazor, poimanje kulture, mogućnost obrazovanja i stvaranja čvrstih socioloških veza.

Projekat ima za cilj da doprinese stvaranju društvene sredine sa što manje predrasuda, a što više prihvatanja i razumijevanja djece u pokretu, uzimajući u obzir da je BiH i dalje tranzitna zemlja za izbjeglice i imigrante. Fokus projekta će imati djeca uzrasta od 7 do 15 godina kako bi se osnažili da se uključe aktivnu ulogu u akcijama i procesima koji se tiču položaja djece u pokretu i kako bi ojačali njihovu zagovaračku sposobnost za ostvarivanje svojih potreba i ciljeva u kontekstu navedenog.

U procesu rada na projektu, djeca će imati priliku kroz zajednički rad u pripremi za uloge na video materijalu, produciranju koreografije i pripremi nastupa na promotivnom umjetničkom performansu, kroz ličnu kolegijalnost preispitati predrasude nametnute društvenim diskursom, ali se istovremeno umjetnički pozabaviti i zamisliti nad problemom antagonizama prema drugim nacijama ili rasama, i na umjetnički način potražiti puteve za prevazilaženje tih antagonizama.

Projekt je finansijki podržala Općina Centar Sarajevo, a produkcijski partneri projekta su Udruženje Kurser i Agencija Komitet iz Sarajeva. 

Posjetite oficijelnu FB stranicu projekta na linku "Djeca u pokretu - Veći od života"