Kabare "Nowadays"

Deseti po redu projekat edukativne i produkcijske platforme iMTM Sarajevo u oblasti muzičkog teatra "iMTM/BHO 2022." obuhvata izvedbe „Kabarea Nowadays“ i reprize koncerata „Mjuzikl novog svijeta“, koji će se tokom godine izvoditi u nekoliko gradova u BiH a potom i u Hrvatskoj u Slavonskom Brodu.

Projekt počinje serijom izvedbi "Kabarea Nowadays“, zakazanih za 13.09. u 15 sati u „Amfiteatru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo“, (u slučaju kiše u prostoru Centra), potom 14.09. u 20:00 sati u „Ateljeu Figure“ Uulaz samo sa pozivnicama) i 15.09. u 20:00 sati u bašti „Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti (u slučaju kiše u Muzeju)." Ulaz na sve koncerte je slobodan, ali nije moguće garantovati ulaz ni sjedeća mjesta svim ljubiteljima muzičkog teatra, a radi prostornih kapaciteta.

Narednog dana (16.09.) izvođači putuju u Visoko, gdje će nastupiti u „Kulturnom centru Altindag“, sa početkom u 19:30 sati kada će reprizirati prošlogodišnji igrano-animirani koncert "Mjuzikl novog svijeta".

Nastupaju solistica Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Melisa Hajrulahović-Tomić, mladi glumci Hana Zrno i Faris Pinjo, solisti Sara Vojičić, Narcis Zečić i Alma Ferović Fazlić uz klavirsku pratnju dirigenta Nenada Tešića, inače šefa orkestra Muzičke produkcije BHRT-a.

Repertoar koncerata obuhvata najljepše songove tzv. „showstopers“ te duete iz popularnih mjuzikla:„The Witches of Eastwick”, “Chicago”, “Dirty Dancing”, “Les Miserables”, “Wicked” i kultnog “Briljantina“ inače prvog poslijeranog mjuzikla u BiH u produkciji iMTM-a, koji će simbolično biti posvećen zvijezdi mjuzikla, nedavno preminuloj glumici i pjevačici Oliviji Njutn Džon (Olivia Newton John).

„Izuzetno se radujemo da smo ove godine priredili nove koncerte u tri općine u Sarajevu, a konačno i malu turneju po BiH, jer smo već imali nastupe u Konjicu, Prnjavoru i Kaknju a uskoro idemo i u Visoko", ističe muzička rediteljica koncerata Alma Ferović Fazlić i dodaje da ovaj jubilarni projekt završava gala koncertom "Kabare Nowadays", koji će u Sarajevu biti organiziran krajem godine uz učešće solista iz BiH i Hrvatske.

Među partnerima projekta su: Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Atelje Figure,  Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti i Agencija Komitet te medijski partneri Oslobođenje, Klix i Radio Sarajevo, a realiziraju se uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo - Turističke zajednice Kantona Sarajevo.