World Voice Day 2022. - LIFT YOUR VOICE

Kampanja za World Voice Day 2022. godine pod sloganom Lift your Voice je počela! Pozivamo zainteresovane institucije u BiH, privatne škole i pojedince, koji žele ili već planiraju organizirati evente vezane za obilježavanje WVD 16. aprila 2022. godine, da se do kraja marta 2022. godine jave sa prijedlozima i informacijama na email info@mtm.ba 

Od  2019. godine Bosna i Hercegovina se pridružila svjetskoj mapi zemalja, koje će svake godine obilježavati Svjetski dan glasa (World Voice Day) 16. aprila. Jedan od ciljeva je organizirati raznolike događaje poput koncerata, seminara, konferencija, predstava, predavanja, koji će biti dostupni na webstranici World Voice Day i tako vidljivi cijelom svijetu. Svaka od zemalja učesnica preko svog koordinatora, koji preuzima odgovornost za pokretanje i koordiniranje različitih događaja u toj zemlji a u povodu obilježavanja WVD, distribuira vijesti u svijet. Koordinatorica WVD za BiH je Alma Ferović Fazlić, ispred iMTM-a kao administrativnog centra. Glavna misija WVD inicijative je podijeliti svjetske novosti, dostignuća vezana za vokalne nauke, medicinska saznanja, pedagogiju i umjetnost, sa širom javnosti svijeta, te udružiti snage s postojećim institucijama, organizacijama i udruženjima iz cijelog svijeta, koji se bave glasom.

Svjetski dan glasa svake godine se obilježava u cijelom svijetu s ciljem podizanja svijesti o važnosti i zdravlju ljudskog glasa uopće. Ideja o obilježavanju Svjetskog dana glasa krenula je iz Brazila 1999. godine i u početku pod nazivom Nacionalni dan glasa Brazila, a nastala je kao rezultat zajedničke inicijative doktora, fonijatara i terapeuta, te učitelja jezika i profesora pjevanja, koji su bili okupljeni oko "Brazilskog društva za laringologiju i glas", kojim je predsjedavao dr. Nedio Steffen, sa željom da upozore na različite anomalije glasnica i bolesti, čije rano prepoznavanje i otkrivanje može pružiti veće šanse za izlječenje. Ideju su slijedile Argentina i Portugal, a ubrzo nakon Dan nacionalnog glasa Brazila, postaje Internacionalni dan glasa. Potom i u USA ,Američka akademija za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju, službeno prepoznaje ovu ideju 2002. godine, kada događaj dobija oficijelni naziv „Svjetski dan glasa“. Zbog univerzalnog značaja glasa, zdravlja i liječenja glasnica i organizma, zbog važnosti glasa u umjetnosti, edukaciji, medijima, tj. u svim ljudskim aktivnostima, danas se glas slavi kao zajedničko bogatstvo i slave ga sve vodeće edukacijske, umjetničke, medicinske, znanstvene, medijske institucije u svijetu.