Školu bas gitare u Rockschool BiH timu vodi Melis Cakić

Rockschool BiH Odjel za bas gitaru vodit će Melis Cakić, čiji umjetnički rad obuhvata nastupe sa Mladenom Vojičićem Tifom te bendom ”Bombaj štampa“. Škola počinje sa radom u septembru 2018. a program se odvija prema Rockschool London syllabusu i obuhvata osnovne tehnike i pravila sviranja kroz rad na poznatim pop i rok hitovima. Prema mišljenju mnogih profesionalnih muzičara, bas gitara je jedan od najbitnijih instrumenata u bendu, koji pravi savršenu vezu između ritma i harmonije. 

Program RSL-a za bas gitaru je internacionalno priznat, sastoji se iz 8 levela muzičkog obrazovanja, a svi polaznici škole imaju pravo polaganja ispita pred mentorima iz UK i sticanja diploma, koje su akreditovane od strane Ministarstva obrazovanja UK, čime se stiču UCAS bodovi za upis nekog od engleskih koledža i fakulteta. 

Rockschool program u BiH nedavno je dobio podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u Kantonu Sarajevo, te će se od septembra 2018. biti promoviran u svim osnovnim i srednjim školama u KS.

Pored oficijelne edukacije pri iMTM-u kao licenciranom predstavniku RSL-a za cijelu teritoriju BiH, pravo polaganja RSL ispita iz oblasti bas gitare, imaju svi zainteresovani kandidati i iz drugih muzičkih škola u BiH. Više o pripremi za ispite, diplomama i RSL programu, dostupno je na linku Rockschool 

Upis u školu bas gitare koja počinje u prvoj sedmici septembra je otvoren a aplicirati se može putem email info@mtm.ba i meliscakic@gmail.com 

Melis Cakić bas gitarista, potiče iz muzičke porodice, a pored bas gitare, u školi je učio klavir i akustičnu gitaru. Bavi se komponovanjem pop kompozicija, muzike za filmove, muzike za reklame i muzičkom produkcijom. Od 1993. do 1995. godine sa grupom „Čudne sjene", učestvuje na turneji i projektu za njemačku organizaciju „NACHBAR IN NOT". Basista je i član Tifa&Banda, koji predvodi jugoslovenska rock ikona Mladen Vojičić Tifa, u periodu od 1996. do 2009. godine. Internacionalne saradnje obuhvataju članstvo u grupi ”Evanfall” iz Italije, Gothic metal grupi, koja je izdala dva albuma za američku izdavačku kuću ”Centurymedia”. Saradjivao je i sa austrijskim show bendom „Della Street" a bio je idejni vođa grupe ”Karmin”. Kao studijski muzičar bas gitarista, sarađoivao je raznim izvođačima. Na poziv članova grupe „Bombaj štampa" u periodu 2016. do 2017. godine, bilježi kratku suradnju u istoimenom bandu. Svira na bas gitarama sa 4, 5 i 6 žica: Musicman Stingray, Fender Jazz bass, Rickenbacker 4001, Ibanez, NS Design (el. Kontrabas), Qrich bass.