Jeronimo Maya sarađuje sa Mirzom Redžepagićem!

Jeronimo Maya, vrhunski flamenko gitarista iz Madrida koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom oko 100 godina, boravi u Sarajevu gdje će raditi na projektu fuzije flamenka sa sevdahom i balkanskom muzikom zajedno sa poznatim bh gitarisom Mirzom Redžepagićem i vokalisticom Meritom Bavčić.

Čuvši zvuke sevdalinke, s kojima se prvi put susreo u Granadi slušajući izvedbe Merite Bavčić, bosanske pjevačice koja je tamo provela izvjesno vrijeme, Jeronimo se oduševio ljepotom bosanskohercegovačke pjesme i pozvao je da gostuje na njegovim koncertima širom Andaluzije. Merita, članica sarajevske flamenko grupe "Los Jaleos" koja je sarađivala sa bosanskohercegovačkim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem spojila je ovu dvojicu gitarskih virtuoza nakon čega se izrodila ideja o zajedničkom projektu.

Radi se o ideji umjetnika je da kroz koncertne aktivnosti predstave dvije kulture i muzičke tradicije spajanjem tradicionalne muzike naroda BiH sa španskim flamenkom. 

Izvođenjem muzičkih tema bh. pjesme u spoju sa zvucima flamenka nesumnjivo bi rezultiralo jednim novim zvukom. Na taj način se, kreativnom i savremenom inovativnom reinterpretacijom tradicionalne pjesme, pomjeraju granice ovog žanra.

Iako fuzija tradicionalne muzike naroda BiH sa drugim muzičkim žanrovima (poput jazza, rocka, funka, klasične muzike itd.) nije nova stvar, ova kombinacija bi nesumnjivo bila zapažena kod domaće publike, ostavila traga i poslužila kao inspiracija za istraživanjem i razvijanjem novih umjetničkih formi budućim umjetnicima naše zemlje.

Osim koncerata umjetnici će, tokom Jeronimovog boravka u BiH, snimati zajednički album i organizovati gitarski masterclass za sve zainteresirane gitariste države i regiona u suradnji sa Institutom za muziku, teatar i multimediju IMTM.

Ovaj umjetnik je praunuk čuvenog Ramona Montoye, gitariste koji važi za začetnika virtuozne flamenko gitare. Njegov otac Felipe Maya, gitarski pedagog i izvodjač i djed Ricardo Losada el Yunque, poznati flamenko pjevač, naučili su ga da diše, živi i poštuje flamenko učinivši ga sastavnim dijelom njegove umjetničke persone.
Jeronimo Maya je počeo svirati gitaru sa 4 godine. Kada je imao 7 godina održao je prvi koncert u Madridu, a već sa 11 godina je postao virtuoz na gitari i dijelio scenu sa doajenima flamenko muzike, Paco de Luciom, pjevačem Enrique Morenteom te ‘"ocem flamenko gitare" maestrom Sabicasom. Smatra se jednim od najboljih gitarista Španije.

Koncerti će biti organizovani u sljedećim gradovima:

29.09. u Kamernoj sali Doma kulture Konjic
02.10. u Banskom dvor u Banja Luci
04.10. u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu
07.10. u Kulturnom centru Novi Pazar 

Ulaz na sve koncerte je besplatan. Koncerte u Sarajevu i Banjoj Luci podržala je Ambasada Španije u BiH.