Amina Bilalbegović, finalistica New Wave Junior 2017

Polaznica ”Pop Rock škole pjevanja” pri Institutu za muziku, teatar i multimediju iz Sarajeva (iMTM), mlada solistica Amina Bilalbegović (13), predstavlja Bosnu i Hercegovinu na finalu prestižnog internacionalnog takmičenja ”New Wave Junior 2017”, koje se održava od 31. maja do 1. juna u Krimeu u Rusiji.

Na prijedlog Javnog servisa BHRT-a kojem je upućen poziv za učešće mladih bh talenatovanih pjevača na takmičenju, Sarajka Amina Bilalbegović, prijavila je svoju prvu autorsku pjesmu ”I need a new friend” i izborila plasman u polufinale, koje se održalo  8. i 9. aprila ove godine u Moskvi u Rusiji i kvalificirala se i u finale.

”Jako sam uzbuđena i presretna da sam se plasirala kao jedina solistica iz BiH i nastojat ću da svoju zemlju predstavim na najbolji mogući način. Najveću zahvalnost dugujem svojoj profesorici pjevanja Mimi Zukan sa kojom sam spremala pjesmu, a posebno mojim roditeljima, bez kojih odlazak u Rusiju ne bi bio moguć. Jedva čekam nastup i svojih par minuta na tako velikoj sceni u finalu.”, kazala je Bilalbegović, koja zajedno sa profesoricom pjevanja Mimom Zukan, trenutno boravi u Rusiji.

 

Koreografiju za nastup naše predstavnice i pjesmu ”I need a new friend” osmislila je ŠahzuDina Pelenda, plesni pedagog, a kostim za nastup bh dizajnerica Hatidža Nuhić.

Ukoliko se plasira u finale takmičenja, koje se održava u ”Artek International Children’s Center” od 31. maja do 1. juna ove godine, Amina Bilalbegović, drugi put će izvesti pjesmu ”I need a new friend”, za koju aranžman potpisuje Mima Zukan, produkciju Benjamin Rifatbegović, a na kojoj gostuje i gitarista Dino Džihić.

Ova mlada i veoma talentovana solistica, iza sebe već ima veliki broj nastupa, a najnovije, publika je pamti po ulozi energične djevojčice Pepper ali i glavnoj ulozi Annie, koje igra u mjuziklu Annie u produkciji iMTM-a u Narodnom pozorištu Sarajevo. Reprizu navedenog nastupa Amine Bilalbegović, naša publika moći će pogledati u okviru gala zatvaranja 3. Festivala dječije umjetnosti FEDU, 6. maja ove godine.

Organizator takmičenja koje ima za cilj razvijanje dječije kreativnosti te predstavljanje mladih muzičkih i pjevačkih talenata je ”Popular Music Academy” ruskog kompozitora Igora Krutoy-a, a na takmičenjima gostuje oko 7000 mladih ljudi iz cijelog svijeta.

Pjesmu ”I need a new friend”, mozete poslušati na linku: https://youtu.be/Vkp7d74a-Lk